Retket

Parravuori ja lähiympäristö tarjoavat monta helposti lähestyttävää retkikohdetta – kivipeltoja, näköalapaikan, rakennettua pihapiiriä, lintujärven. Levähtää voi lukuisilla laavuilla ja kotarakennuksissa.


Parran kivipellot ja huipun näköalat

Parran alueella on useita jääkauden vaiheiden aikana syntyneitä kivipeltoja. Helpoimmin saavutettavissa on Parran huipun tuntumassa oleva kivipelto. Sen luokse pääsee pururataa kävellen, mutta tarvittaessa myös autolla tietä pitkin.

Kivipellon laidalla on Parran Laavu, jossa on ympärivuotinen puuhuolto. Laavun tuntumasta pääsee polulle, jonka varrelta löytyy 400-vuotias mänty.

JSK08345_1100x584

Kivipellolta on enää pieni nousu Parravuoren huipulle. Viimeiset parisataa metriä on noustava jalan, mutta avautuvat maisemat palkitsevat vaivan.

Huipulta näkee paljaalla silmälläkin kymmenien kilometrien päähän. Maisemasta voi etsiä maamerkkejä kuten merenrannan teollisuuslaitosten piippuja tai tuulimyllyjä.

JSK_1506_ASk_1100x584k

Uimalammet ja Luonto-Parran pihapiiri

Uimalammet ovat yleistä uimarantaa. Uimareita varten löytyy kaksi pukukoppia sekä avoin WC päärakennuksen lammen puoleiselta sivulta.

Parra_rantakivet2_1100x584

Eväitä voi nauttia lammen rannalla huvimajassa tai grillikodassa, jossa on tulisija polttopuineen. Kesäiseen eväsretkeilyyn sopivat myös lampia ympäröivät laajat nurmikkoalueet.

IMG_7847_1100x584

Lammen rannalla on Luonto-Parran pihapiiri, jonka mielenkiintoiset rakennukset tarjoavat katseltavaa retkeilijälle. Metsäkirkossa vanha luhtalato on saanut uuden tehtävän alttarina. Parran Kota puulatoineen muodostaa metsään oman jännittävän pihansa.

IMG_7827_1100x584

Pihapiiristä lähtevät moneen suuntaan haarautuvat polut ja pururata, joita pitkin pääsee tutkimaan aluetta laajemminkin.

Lammen vuoren puoleiselta nurmialueelta löytyy erikoislaatuinen monumentti. Se on pystytetty teuvalaisen olympiavoittaja Pauli Nevalan kunniaksi. Maailman suurin keihäs nousee 24 metrin korkeuteen.

keihasmonumentti1_1100x584

Uimalammille ja Luonto-Parran pihapiiriin on helppo saapua autolla. Pysäköintitilaa on runsaasti.


Snowpark Parran Talvipuisto

Talvipuisto on hauska retkikohde erityisesti talviaikaan. Silloin ulkoilijoita viihdyttää lumetettu ja hoidettu pulkkamäki, joka on vapaasti kaikkien käytössä.

IMG_3522_1100x584

Talvipuistossa on neljän grillirakennuksen värikäs kylä. Tulisijoja saa vapaasti käyttää ympäri vuoden, mutta puuhuolto toimii vain laskettelukauden aikana.

IMG_7869_1100x584

Kesäaikaan voi halutessaan kuntoilla ylös rinnettä, rinteissä kulkee polkuja aina huipulle saakka. Molemmista rinteistä löytyy myös kauniit rinnelaavut, joihin voi istahtaa maisemia ihailemaan. Rinnelaavuilla ei ole tulentekopaikkoja.

JSK_4489_1100x584

Talvipuistoon on helppo tulla isommankin eväskorin kanssa, sillä autolla pääsee aivan alueen viereen.


Suksenjärven lintujärvi

Hieno kohde luontoretkelle on Parran lähituntumassa sijaitseva Suksenjärvi. Järveä alettiin kuivattaa viljelytarkoituksiin jo 1700-luvulla, ja 1990-luvulla se kunnostettiin lintujärveksi. Suksenjärvellä on kaksi lintutornia, joista voi seurata lintujen elämää. Toisen tornin luota löytyy myös laavu, jossa on polttopuuhuolto, sekä kuivakäymälä.

JSK_0552_1100x583c

Linnuntietä Parrasta Suksenjärvelle on 3,5 kilometriä. Patikoimalla matkaa kauimmaiselle lintutornille laavuineen kertyy 6 kilometriä yhteen suuntaan. Merkitty polku lähtee Luonto-Parran pihapiiristä.

Autoteitse kiertämällä etäisyys Parrasta järvelle on 4-8 kilometriä. Molemmille lintutorneille on omat pysäköintipaikkansa, ja jalan polkua pitkin kuljetaan vielä muutama sata metriä.

Kartta patikointireitistä (Retkikartta-palvelu): Parra-Suksenjärvi-Sivi

Tarkka patikointireitin kuvaus ja kartta (Visit Lakeus, tulostettava): Suksenjärven kierros

Lisää tarinaa järvestä (Teuvan Täynnä Tarinoita -sivusto): Suksenjärvi on lintujen valtakuntaa

JSK03888_1100x584

Parran laavu, uimaranta, Luonto-Parran sekä Suksenjärven rakennelmat

Osoite: Parrantie 27, 64700 Teuva

Rakennelmien ylläpidosta ja puuhuollosta vastaa Teuvan kunta.

(06) 2413 4000 (vaihde)
kunta@teuva.fi (yleinen osoite)


Snowpark Talvipuisto, pulkkamäki ja rinnelaavut

Osoite: Luovantie 700, 64700 Teuva

Rakennelmien hoidosta vastaa Snowpark Parra. Polttopuuhuolto vain laskettelukauden aikana.

Snowpark Parra
040 843 4247
info@parra.fi


Retkikohteet kartalla


Linkki Retkikartta.fi-palveluun